Over

Since 2019

Wij zijn MVVA

Vrouwenvoetbal is momenteel de snelst groeiende teamsport in Nederland. Waar het mannenvoetbal in Nederland zich al tot zeer professionele hoogtes heeft ontwikkeld, staat het vrouwenvoetbal nog aan het begin van de ontwikkeling. De oprichting van de Eredivisie Vrouwen in 2007 heeft ervoor gezorgd dat er betere faciliteiten en ontwikkelingsmogelijkheden zijn voor speelsters op het hoogste clubniveau in Nederland. Met circa 5500 voetballende meiden en vrouwen in de Achterhoek was het eigenlijk ‘gek’ dat er geen faciliteiten werden geboden voor vrouwelijke talenten. Als er een meisje was met een uitzonderlijk talent, dan was ze aangewezen op Zwolle of Twente. Wanneer een talent ervoor koos om te gaan voor haar droom, moest ze van school veranderen en opzoek gaan naar nieuwe vriendjes of vriendinnetjes. Dat is toch zonde? Daarom hebben wij in 2019 MVVA opgericht, met als doel om talentvolle meiden in de Achterhoek te kunnen behouden.

Waarom MVVA?

  • De mogelijkheid tot talentontwikkeling is belangrijk. Elk meisje moet op haar eigen niveau kunnen voetballen om zich goed te kunnen ontwikkelen. In het verleden konden meiden zich binnen hun club ontwikkelen. Nu is er ook een platform waarbij meiden met talent zich kunnen ontwikkelen in de Achterhoek;
  • Talentontwikkeling is belangrijk, omdat talenten eigenschappen ontwikkelen waar ze de rest van hun leven profijt van hebben. Denk hierbij aan het beste uit jezelf halen, reflecterend vermogen en discipline. Dit zijn eigenschappen die ook ook van toepassing zijn in de maatschappelijke samenleving;
  • De Achterhoek heeft veel talent, maar wisten niet waar alle talenten zich bevonden. Wij willen graag alle talenten in beeld brengen;
  • Door het opzetten van de talentenacademie bieden we talenten de kans om op professioneel niveau extra vlieguren te maken;
  • De piramide is nu nog heel erg smal voor meiden. Alleen toptalenten hadden de mogelijkheid om zich te ontwikkeling op een hoger niveau (KNVB trajecten). Wij willen deze piramide verbreden door meer meiden de kans te bieden om zich te ontwikkelen;
  • Plezier staat voorop! Veel getalenteerde meiden spelen tussen de jongens. Het plezier in de kleedkamer maken zij niet mee. Voor de meiden is het leuk om óók samen met meiden te kunnen trainen en plezier te kunnen maken.
We beginnen klein

Opleidingsstructuur

MVVA heeft ervoor gekozen om de opleidingsstructuur van onderuit op te bouwen. Hier is voor gekozen, omdat kwaliteit op nummer 1 staat. Vanaf januari 2020 is er gestart met een MO13. Meiden blijven bij de eigen club voetballen en volgen daarnaast extra trainingen bij MVVA. Dit zijn uitdagende trainingen, omdat er gebruik wordt gemaakt van onder andere smartgoals, techniektrainingen en video-analyse etc. De trainingen vinden plaats op de Bezelhorst op vrijdagavond. Met behulp van een jaarplan, goede communicatie en aandacht voor het individu dragen we bij aan de ontwikkeling van een talent. Na de start met de MO13 stroomt er elk seizoen een team aan de onderkant in. De talentenacademie groeit in vijf jaar door naar een volledige jeugdopleiding met in iedere leeftijdscategorie een team. In onderstaande tabel vind je een uitwerking hiervan:

SeizoenOnderdeelTeams
Jan 2020- aug 2020TalentenacademieMo13
2020-2021TalentenacademieMo13, Mo14
2021-2022TalentenacademieMo13, Mo14 en Mo15
2022-2023Talentenacademie +
‘1 eigen team’
Mo13, Mo14, Mo15 en Mo16
2023-2024Talentenacademie +
‘2 eigen teams’
Mo13, Mo14, Mo15, Mo16 en Beloften team
2024-2025Talentenacademie +
‘3 eigen teams’
Mo13, Mo14, Mo15, Mo16, Beloften team + Vrouwen 1

De talentenacademie is een open systeem. Het wil dus niet zeggen dat wanneer talenten niet in het team komen, ze nooit meer in aanmerking kunnen komen om in te stromen. Er wordt namelijk enerzijds gemonitord of geselecteerde talenten ook echt daadwerkelijk op hun plek zitten. Anderzijds worden meiden bij de clubs ook ‘in de gaten gehouden’. Het is dus ook mogelijk dat talenten bijvoorbeeld pas vanaf MO15 in gaan stromen.

De trainingen (en oefenwedstrijden) zijn dus extra vlieguren naast de inspanningen op de eigen club. Bij de MO13 en MO14 zal dit één extra training zijn, vanaf de MO15 zullen dit twee extra trainingen worden. Vanaf de (M)O16 wordt het voor getalenteerde meiden echter wat moeilijker binnen het voetbal. Veel getalenteerde meiden spelen tussen de jongens, maar op een gegeven moment wordt het fysiek moeilijker voor hen. Een enkeling houdt dit vol. Ook is het voor clubs lastig om voor deze meiden voldoende uitdaging te bieden of een team op de been te krijgen in de leeftijdscategorieën M016 en/of MO19. Veel meiden worden daarom al snel doorgeschoven naar een 1e vrouwenteam. Naast dat er grote leeftijdsverschillen zijn, is het ook qua niveau niet altijd passend.  Om in deze behoefte te voorzien, bieden wij de mogelijkheid om meiden vanaf MO16 4x in de week bij ons te laten trainen en ook samen competitie te laten spelen. Dit uiteraard in goed overleg met het talent en de club. Als een talent wél bij de JO16 kan meekomen bij haar eigen club, dan juichen wij dit uiteraard alleen maar toe!

Talentenacademie

Hoe kan ik bij MVVA voetballen?

Wij zijn uiteraard blij met alle interesse voor MVVA en staan altijd open voor talentvolle speelsters. We stellen onze groepen zorgvuldig samen in samenspraak met de clubs en het scoutingsapparaat. Richting nieuwe seizoenen vindt er een nieuw scoutingscyclus plaats. Deelname is dus alleen mogelijk voor spelers, waarvan wij de overtuiging hebben dat we ze in de juiste ontwikkeling kunnen brengen!

Hoe ziet een cyclus eruit? Samenwerkende clubs kunnen talenten aandragen bij ons. Daarnaast hebben we korte lijntjes met de KNVB en het scoutingsapparaat van de Graafschap. Alle talenten die bij ons bekend zijn, worden uitgenodigd voor de selectiedagen. Spelers die tijdens deze dagen opvallen zullen door ons eventueel benaderd worden voor MVVA.

Talentenacademie

Invulling

De meiden blijven, zoals reeds vermeld, voetballen bij hun eigen club en daarnaast maken ze extra vlieguren bij MVVA. Er wordt elke vrijdagavond getraind op de Bezelhorst in Doetinchem. Onder begeleiding van gekwalificeerde trainers wordt er hard getraind om het beste uit de meiden te halen.Naast de trainings- en wedstrijdmomenten is er veel aandacht voor de individuele ontwikkeling. Zo vinden er POP gesprekken plaats, worden er diverse metingen verricht op fysiek gebied en worden de lijntjes met de vereniging kort gehouden. Dit alles om de ontwikkeling van een talent goed te monitoren. Diverse partners helpen ons bij de uitvoering hiervan, denk aan MedSupport, de Gelderse Sportfederatie, Achterhoek in Beweging en Vitamee.
Naast de sportieve activiteiten is er ook aandacht voor teambuilding en teamsfeer.

Samen sta je sterk

Samenwerking met circa 40 amateurclubs

Talentenacademie MVVA werkt samen met veel amateurverenigingen uit de regio. Met deze partnerschappen wordt invulling gegeven aan de ontwikkeling van het meiden- en vrouwenvoetbal in de Achterhoek. Onder het kopje clubs zijn de samenwerkende amateurverenigingen te bekijken.

Samen sta je sterk

Samenwerking met diverse partners uit de achterhoek

Wij vinden samenwerking ontzettend belangrijk, want kennis is er immers om te delen. Om kwaliteit te kunnen bieden werken we samen met diverse partners die tevens onder in de footer te vinden zijn.

 
 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief